Nederlands 5 - Boek naar keuze - De beller op lijn vier



Hoe ver kan je gaan als mens als je onder druk staat van duizenden andere mensen? Tot wat ben je dan in staat?

Dat is eigenlijk de centrale vraag in het boek ‘De beller op lijn vier’, maar dan wel verpakt in een boek met talloze moorden en een verhaal dat je soms de adem ontneemt. Het boek wordt verteld vanuit twee personages. Jordan Briggs is de koningin van de New Yorkse radio. Ze geeft dagelijks haar ongezouten mening live op de radio en kan nogal bruut overkomen. Daarnaast volgen we het verhaal nog mee vanuit Cole Hundley. Hij is agent bij de verkeerspolitie. Al snel komt hij midden in de chaos terecht en wordt hij meegezogen in een zoektocht naar de dader.

Op een dag belt Jordan Briggs met Bernie. Hij wil een spelletje spelen en vraagt of ze kiest voor taxi’s of Ubers. Na even twijfelen bij deze rare vraag kiest ze voor taxi’s. Ze vergeet het gesprek al snel tot er vlak voor het gebouw zeven taxi’s ontploffen. Zo begint de klopjacht op een volledig losgeslagen moordenaar die telkens met Briggs contact zoekt door in te bellen in haar radioprogramma.

Wat het verhaal zo sterk maakt, is dat je direct weet wie de dader is, maar eigenlijk weet je over de dader en wat zijn motief is. Geleidelijk kom je meer te weten over zijn leven en begin je zelfs sympathie te krijgen voor zijn daden. Bij Jordan Briggs is het dan juist weer het tegenovergesteld. Hier heb je in het begin veel sympathie voor, maar dit brokkelt steeds verder af naarmate het verhaal vordert.

De schrijver, J.D. Barker, weet dus ijzersterke personages neer te zetten. Daarnaast wordt de spanning perfect opgebouwd. Het boek is eigenlijk ook direct spannend en dit zet zich zo door tot het einde. Daardoor kan je niet stoppen met lezen. Het afwisselen van het vertelperspectief tussen Briggs en Hundley werkt ook om de spanning alleen nog maar op te voeren.

Een minpuntje is dat het tegen het einde wel heel onrealistisch begint te worden. Een gebouw waar op elke verdieping ongezien bommen zijn aangebracht, lijkt mij vrij onrealistisch.

Over het algemeen is het dus een zeer goed boek en ik zou het zeker aan iedereen aanraden die houdt van een spannende thriller.  

Reacties

Populaire posts van deze blog