Nederlands 5 - mediaknipsel 2 - Vlaamse regering start offensief om jongeren meer en beter te laten lezen


Alles wat je tegenwoordig hoort of leest over het onderwijs, is voornamelijk negatief. Ben Weyts, als minister van onderwijs, moet het bij veel mensen dan ook verkorven. Begrijpelijk, want ik moet toch ook vaak mijn wenkbrauwen fronsen met maatregelen die hij voorstelt of invoert.

Gelukkig kan hij soms toch nog een goed idee hebben en daar gaat het hier over. De Vlaamse regering start immers een offensief om jongeren meer en beter te laten lezen. De campagne die negen jaar loopt, heet Leesoffensief en wil jongeren weer meer en beter laten lezen. Zeer belangrijk is dat, want het is erg gesteld met de leesvaardigheid in Vlaanderen. We bengelen achteraan in de internationale PIRLS-vergelijking als het gaat over begrijpend lezen bij 10-jarigen.

Hoe willen ze deze campagne aanpakken? Met de slogan ‘Vrienden voor het Lezen’ wil het Leesoffensief heel breed gaan. De campagne roept ouders, kinderbegeleiders, leerkrachten, ouderverenigingen, cultuur- en welzijnsorganisaties op om lezen meer tijd en aandacht te geven. Daarnaast is het een campagne die negen jaar loopt zodat dit een lang doorlopend traject is. Ten slotte wil men zo veel mogelijk Vlamingen op zo veel mogelijk plaatsen mobiliseren om te lezen of voor te lezen en organiseert men hiervoor ook de Vlaanderenleestdag. “We willen deze dag aangrijpen om bibliotheken, scholen, musea, verenigingen, bedrijven, lokale besturen en individuele burgers warm te maken om boeken uit de kast te halen. We roepen voorlezers op om op pad te gaan, en lezers om post te vatten op plekken in de publieke ruimte. Het wordt een dag waarop alle Vrienden voor het Lezen zich tonen. Uit internationaal onderzoek weten we dat zien lezen doet lezen. We moedigen het lezen aan van alle mogelijke literatuur: boeken, strips, kranten, tijdschriften. Door het zo breed mogelijk open te trekken hopen we de kwaliteit van het lezen in Vlaanderen op te trekken.”

Ik ben er zeker van dat dit een geslaagd project kan worden. Ten eerste was het zeker nodig dat zo’n project gedaan werd. De PIRLS-resultaten spreken voor zich. Daarnaast merk ik dit bijvoorbeeld ook als leiding in de Chiro waar de meeste van mijn leden (15-16 jaar) niet meer geïnteresseerd zijn in boeken. Toch is het lezen van boeken aanleiding tot een betere leesvaardigheid en een betere spelling. Dat merk ik zelf aangezien ik vroeger veel gelezen heb.

Ten tweede is het heel goed dat dit een lang project is van negen jaar. Zoals in het artikel vermeld wordt, waren de vorige campagnes vaak niet lang genoeg. Met een campagne van negen jaar creëer je duidelijkheid.

Ten derde spreekt het mij zeer erg aan dat er wordt gekeken naar alle mogelijke literatuur. Niet alleen boeken, maar ook strips, kranten en tijdschriften. Vaak wordt in het secundair onderwijs alleen maar gekeken naar boeken en dit kan leerlingen ontmoedigen.

Daarnaast is er niets verkeerd aan het lezen van een strip of een tijdschrift. Dit zal ook de leesvaardigheid omhoog stuwen.

Bron:

Delforge, G. (2022, 20 september). Vlaamse regering start offensief om jongeren meer en beter te laten lezen. Nieuwsblad. Geraadpleegd op 6 oktober 2022, van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220920_93312043

 

Reacties

Populaire posts van deze blog