Mediaknipsel 1 - Meer ouders geven kinderen thuis les dit schooljaar

Het is al Corona wat de klok slaat tegenwoordig. Er gaat geen dag voorbij of je hoort of leest het woord wel eens. Ook het onderwijs ontsnapt er niet aan. Veel meer kinderen krijgen thuis les. 1488 leerlingen volgen dit schooljaar thuisonderwijs. Dat is een stijging van 366 kinderen ten opzichte van het jaar ervoor.

Voor elk kind tussen 5 en 18 jaar geldt in ons land leerplicht, maar dus geen schoolplicht. Ouders hebben het recht om kinderen thuis te onderwijzen. Volgens Ben Weyts, minister van Onderwijs, speelt hier het Corona-effect. Tijdens de maanden van de lockdown zijn veel ouders zich intensiever gaan bezighouden met het begeleiden van kinderen bij schooltaken. Soms hebben ze daarbij gemerkt dat de leerprestaties van hun kinderen verbeterden. Daarom hebben ze beslist om voortaan zelf het onderwijs thuis te organiseren.

Ikzelf vind dit een kwalijke evolutie. Leren binnen een schoolcontext is volgens mij toch altijd beter. Zowel op pedagogisch als sociaal vlak, leren de kinderen hier meer dan thuis. Op school leren ze omgaan met leeftijdsgenoten en leren ze iedereen appreciëren. Deze eigenschap valt thuis toch moeilijker aan te kweken. In het artikel staat wel vermeld dat het schoolsysteem niet voor iedereen even goed is. In deze uitspraak kan ik mij gedeeltelijk vinden. Sommige kinderen zullen niet zo graag naar school gaan omdat ze wat meer introvert zijn of om andere uiteenlopende redenen. Maar, daarom is de schoolse context ook zo goed. Op school leren deze leerlingen om ook met andere kinderen samen te werken. Dit zullen ze ook nodig hebben later in hun beroep. Daarom vind ik de schoolse context belangrijk zodat ze al in dit systeem wat kunnen functioneren.

Het volledige artikel is te raadplegen via:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/06/meer-ouders-geven-kinderen-thuis-les-sinds-lockdown/

Reacties

Populaire posts van deze blog