Artikel uit vaktijdschrift - Vitaal onderwijs met film

Dat film een krachtige tool is bij het aanleren van een taal, is niks nieuws. Als leerkracht gebruik jij misschien ook filmfragmenten ter illustratie, of om op een leuke manier de aandacht te trekken van je leerlingen. Maar er is meer! Het potentieel van film zit ‘m in de ontspanningsfunctie, waardoor kinderen en jongeren heel wat leren zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.

Ik stuitte op het artikel ‘Vitaal onderwijs met film’ uit het vaktijdschrift Fons. Het artikel gaat over het feit dat film kan gebruikt worden in de les als stimulans voor tal van vaardigheden. Daarnaast gaat het ook en vooral over het project ‘De FilmClub’. In oktober 2018 lanceerden jeugdfilmorganisatie JEF en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), in samenwerking met verschillende filmorganisaties De FilmClub. De FilmClub selecteert elk schooljaar een kwaliteitsvol filmaanbod voor kleuters, kinderen (9+) en jongeren (12+/15+) om buiten de lestijd mee aan de slag te gaan. Met een FilmClub bekijk je de films die worden geselecteerd en bespreek je deze.

Dit vind ik een geweldig initiatief als echte filmliefhebber. Films zijn een geweldig middel om je blik op de wereld te verruimen. Zo wordt in het artikel ook gezegd dat wie vaak in contact komt met kwaliteitsvolle films, de wereld vaker met een open blik tegemoet treedt.

In het onderwijs wordt er vaak weinig aandacht aan films besteed. Zo was er bij mij in het middelbaar enkel bij Nederlands en bij esthetica eens wat tijd voor films. Dit is natuurlijk te begrijpen omdat er waarschijnlijk maar weinig tijd is voorzien voor films in het leerplan.

Maar, films vertolken toch ook een belangrijke rol in een samenleving. Elk jaar worden de Oscars uitgereikt en films zorgen ook vaak voor consternatie in de wereld. Dan is het volgens mij niet meer dan logisch dat ook leerlingen naar films leren kijken. Vooral dat woordje ‘leren’ is belangrijk, omdat sommige films nogal abstract zijn om naar te kijken. Met zo’n filmclub gaat de drempel voor leerlingen kleiner zijn om ook eens zo’n films te bekijken.

Bij een snelle blik op het aanbod dat de FilmClub aanbeveelt om te bekijken, valt het mij op dat ikzelf nog maar weinig films heb bekeken van de lijst. Dat maakt mij juist heel benieuwd naar de films.

Als grote voorstander van dit initiatief zou ik het dus volledig zien zitten om later zelf met zo’n filmclub te starten.

Het volledige artikel is te raadplegen via deze link in FONS 11:
https://tijdschriftfons.be/eerdere-nummers/




Reacties

Populaire posts van deze blog