Nederlands 3.1 – mediaknipsel 3 – Factcheck: ja, mensen die lezen, leven langer

Factcheck: ja, mensen die lezen, leven langer.

Toen ik de titel van dit artikel las, dacht ik direct dat dit toch niet waar kon zijn. Lezen kan misschien wel gezond zijn en je zult er ook wel slimmer door worden, maar dat je langer zou leven van lezen? Daar stelde ik me toch enkele vragen bij.

Knack kijkt in deze factcheck naar een artikel in Goed Gevoel, waarbij emeritus professor Reginald Deschepper (VUB) tips geeft om gezonder te worden dankzij je levensstijl. Een tip daarvan is dat mensen die lezen zich niet alleen beter voelen, maar ook langer leven. Dat artikel van Goed Gevoel is dan weer gebaseerd op een wetenschappelijke studie dat in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Social Science & Medicine verscheen. Hierin werden deelnemers om de twee jaar bevraagd tussen 1992 en 2012. De vragen over lezen zorgden voor wat ophef. De resultaten waren opmerkelijk: bij de deelnemers die tussen 2001 en 2012 overleden, waren relatief minder boekenlezers - zij hadden 20 procent minder kans om te sterven.

Uit dit onderzoek blijkt dus dat lezers langer leven dan niet-lezers. In het artikel van Knack laten ze ook professor psychologie Tom Beckers (KU Leuven) aan het woord. Hij zegt dat mensen die lezen, langer leven. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook langer leven omdat ze lezen. Er is nog geen oorzakelijk verband bewezen tussen de twee componenten.

In het artikel is er dus eigenlijk een drogreden met een onjuiste oorzaak-gevolgrelatie. Bij zo’n drogreden wordt er gedaan alsof er een verband is tussen de oorzaak en het gevolg van iets, terwijl dit verband niet bestaat of niet bewezen is. In dit geval is het niet bewezen dat lezen ervoor zorgt dat mensen langer lezen. Er is een onjuiste oorzaak-gevolgrelatie.

Toch is lezen zeker gezond. De Wereldgezondheidsorganisatie bracht in 2019 wel een studie uit waaruit bleek dat actieve en passieve kunst- en cultuurparticipatie, waaronder lezen, een positief effect heeft op welzijn en gezondheid. Hierbij gaat het dus niet alleen over lezen, maar ook over schilderen, tekenen, toneel,…

Toch stelt Knack dat de stelling waar is. Dit vind ik een beetje absurd aangezien het niet bewezen is dat er een oorzakelijk verband is tussen lezen en langer leven. Ik zou de stelling eerder als niet waar beoordelen. Lezen is wel gezond en daarom ga ik het zeker blijven doen, of ik er nu langer van leef of niet.

Bronnen:

Broeck, S. V. D. (2021, 3 november). Factcheck: ja, mensen die lezen, leven langer. Geraadpleegd op 9 december 2021, van https://www.knack.be/nieuws/factcheck/factcheck-ja-mensen-die-lezen-leven-langer/article-longread-1796833.html?cookie_check=1639056344

Examenoverzicht.nl. (z.d.). Wat zijn Drogredenen? (Uitleg + Soorten + Voorbeelden). Geraadpleegd op 9 december 2021, van https://www.examenoverzicht.nl/nederlands/drogredenen

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog