Mediaknipsel 3: Leerkrachten sneller vastbenoemd, maar ook makkelijker weer buiten: Weyts zoekt deal met vakbonden

5 mei zag ik dit interessant artikel in de krant. In het artikel stond dat Ben Weyts, de Vlaams minister van Onderwijs, beginnende leerkrachten sneller wil vast benoemen. Beginnende leerkrachten die vandaag vastbenoemd willen geraken, moeten minstens twee schooljaren anciënniteit opbouwen. Ben Weyts wil dit terug brengen naar één schooljaar. Hij hoopt zo het lerarentekort aan te pakken. Maar hij zet er wel iets tegenover: incompetente leerkrachten moeten ook makkelijker kunnen worden ontslagen.

Dit is natuurlijk zeer interessant voor alle studenten die voor leerkracht aan het leren zijn. Vaak komen mij nog verhalen ten ore van leerkrachten die na een aantal jaar nog altijd niet vastbenoemd zijn. Dat wil natuurlijk niemand meemaken. Ben Weyts stelt ook dat er twee grote voordelen aan verbonden zijn. Het voorstel moet het beroep van leerkracht aantrekkelijker maken en dat zou kunnen helpen om het lerarentekort weg te werken.

Ben Weyts zet er wel iets tegenover: incompetente leerkrachten moeten ook makkelijker kunnen worden ontslagen. Hij verwacht dat de vakbonden ermee instemmen om vastbenoemde leraars trenger te kunnen evalueren en dus ook makkelijker te kunnen ontslaan. Die procedure is vandaag zo complex en tijdrovend dat dat zelden of nooit gebeurt. Tegen dat voorstel heb ik ook niets tegen. Een goede leerkracht zou hier geen schrik voor moeten hebben. En de rotte appels in het onderwijs, die geen moeite steken in hun lessen zouden van mij ook mogen verdwijnen.

Natuurlijk komt dit voorstel niet ineens uit het niets. Zoals we de politiek kennen, moeten er ook besparingen aan gekoppeld zijn. Het vormt een besparing omdat de pensioenen van vastbenoemde ambtenaren op het conto komen van de federale staat. Voor Vlaanderen zou het neerkomen op een besparing van zo’n 26 miljoen euro per jaar. Ik denk dat dit voorstel er nooit zou gekomen zijn als er niet een paar miljoen mee werd bespaard.

Maar, het voorstel is natuurlijk alleen maar positief. Alleen is er natuurlijk een grote maar. Evident wordt het niet om het voorstel door te voeren. De vorige minister van Onderwijs, Hilde Crevits, stuitte in het verleden al op een njet van de onderwijsvakbonden. Weyts wil de komende maanden gebruiken om alsnog een deal te kunnen sluiten. Ik denk dat het dus nog wel een hele tijd zal duren voor dit misschien effectief wordt doorgevoerd.

Bron: Grommen, S. (2020b, 5 mei). Leerkrachten sneller vastbenoemd, maar ook makkelijker weer buiten: Weyts zoekt deal met vakbonden. Geraadpleegd op 5 mei 2020, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/05/leerkrachten-sneller-vast-aan-boord-maar-ook-makkelijker-weer-b/

Reacties

Populaire posts van deze blog