Mediaknipsel 2: Kort zomervakantie met maand in

Zoals ik in mijn vorige artikel al gezegd had, heeft het coronavirus voorlopig alles en iedereen in zijn ban. Zo ook het onderwijs. Leerlingen zullen na deze periode, zeker in de lagere school, tegen een leerachterstand aankijken. Daarom gaan er al voorzichtige stemmen op om de zomervakantie in te korten.

Geert Noels, een bekende Belgische econoom, deed hierover al een uitspraak. Hij stelt voor om de zomervakantie in te korten met een maand. De zomervakantie zou zo duren van half juli tot half augustus. Niet enkel de scholen maar ook de bedrijven zouden volgens hem de zomervakantie met een maand moeten inkorten. Als redenen haalt hij aan: ‘dat is nodig om onze economische achterstand in te halen en ook psychologisch is het belangrijk. Zo krijgen we het gevoel dat we zelf het heft in handen nemen, dat deze tegenslag geen ramp hoeft te zijn’. Met de kortere schoolvakantie kunnen leerlingen bovendien gemakkelijker de opgelopen leerachterstand inhalen stelt hij.

Dit is zo ongeveer het domste idee dat ik ooit gehoord heb. Als dit idee in de praktijk gevoerd gaat worden, gaat er ongelooflijk veel commentaar op komen. Niet enkel leerlingen maar ook leerkrachten zullen met deze situatie totaal niet akkoord gaan.

Leerlingen gaan echt geen maand vakantie opofferen om achter de schoolbanken te zitten. Zij hebben in de zomervakantie al vakanties, kampen en andere leuke dingen gepland die zij dan zouden moeten afgelasten. Hier ga je niet alleen de leerlingen kwaad mee maken, maar volgens mij ook de ouders die hun kinderen ook van de vakantie willen laten genieten. Voor met dit idee de leerlingen te overtuigen, ga je toch echt met ongelooflijk goede argumenten moeten komen.

Leerkrachten gaan hier ook totaal niet akkoord mee gaan. Zij hebben ook al langer vakanties gepland die zij dan moeten afgelasten. Dit zou dan ook een financiële kater zijn voor hun indien ze geen annulatieverzekering hebben. Leerkrachten verdienen hun vakantie ook zeker.
Het is niet omdat de meeste leerkrachten nu thuis zitten dat ze geen werk hebben. Mijn moeder is zelf leerkracht in het lager onderwijs en werkt nog elke dag voor school. Zij heeft ook een bundel moeten opstellen met herhalingsoefeningen voor de leerlingen thuis.
Nog een ander voorbeeld is een les aardrijkskunde die nu werd ingesproken en doorgestuurd. In die les zag ik dat de leerkracht om 2 u ’s nachts nog bezig was met dit op te nemen. Dan ga je mij niet zeggen dat de leerkrachten hun 2 maanden vakantie niet verdienen.
Nog een laatste argument voor de leerkrachten is dat de werkdruk en de burn outs bij leerkrachten ongelooflijk hoog liggen. Als je dan tegen de leerkrachten gaat vertellen dat ze nog een maand langer moeten werken, zou dit wel eens de doodsteek kunnen zijn voor verschillende leerkrachten. Leerkracht is al een risicoberoep, dus maak het met deze maatregelen niet erger.

Een ander argument dat Geert Noels aanhaalt om de zomervakantie in te korten is om de economische achterstand in te halen. De economische achterstand moet zeker ingehaald worden, maar volgens mij niet op deze manier.
Als je de bedrijven en de scholen een maand langer zomervakantie gaat gunnen, betekent dit ook voor de werknemers in deze sector dat ze een maand minder lang op vakantie kunnen. Een maand waarin deze werknemers bijvoorbeeld niet naar de kust van België kunnen trekken als vakantiebestemming. Dit zou betekenen dat het toerisme aan de kust keldert en dat is weer niet goed voor de economie. Op deze manier gaat volgens mij de economische achterstand dus ook niet ingehaald worden.

Het grootste tegenargument van heel deze redenering is natuurlijk dat de leerachterstand opgehaald moet worden. Dit moet zeker gebeuren en ik sta hier 100 % achter, maar dit kan volgens mij toch op een andere manier gebeuren dan het voorstel door Geert Noels.

Bron: T. (2020b, 18 maart). Geert Noels: “Kort zomervakantie met maand in en geef elk gezin 1.000 euro per verloren maand”. Geraadpleegd op 20 maart 2020, van https://www.hln.be/geld/economie/geert-noels-kort-zomervakantie-met-maand-in-en-geef-elk-gezin-1-000-euro-per-verloren-maand%7Ea8e04961/

Reacties

Populaire posts van deze blog