Filmvoorstelling - Joker
Joker: wat je moet weten voor je de film ziet | Superguide

Op 15 november ben ik samen met een vriend naar de nieuwe film Joker gaan zien in de cinema. Ik had heel hoge verwachtingen van de film aangezien de critici heel lovend waren over de film. Ook ben ik een grote film van Batman en dan zeker de trilogie van Christopher Nolan die het verhaal van Batman nieuw leven inblies. Daarnaast ben ik een grote fan van Christopher Nolan. Het was dus logisch dat ik deze film ging bekijken.

De Joker is een mythisch personage binnen het Batman-verhaal. De iconische aartsvijand spreekt tot de verbeelding van iedereen, ook diegene die de films nog niet gezien hebben. De Joker kent als personage vele acteurs. Van de acteerprestatie van Jack Nicholson in 1989 tot de legendarische vertolking van Heath Ledger in 2008 waar hij postuum een Oscar voor beste bijrol voor kreeg. In ‘Joker’ wordt het personage gespeeld door Joaquin Phoenix. De film wordt geregisseerd door Todd Philips, vooral bekend van ‘The Hangover-trilogie’.

Het verhaal van “Joker” speelt zich af in het fictieve Gotham City, thuisbasis van niemand minder dan Batman. Wie echter op de komst van de superheld zit te wachten, komt van een kale reis thuis. Batman is in dit verhaal immers nog een kind en zijn ouders zijn nog levend en wel. Zoals de titel al verraadt, gaat deze film helemaal niet over de superheld, maar wel over zijn aartsvijand, de Joker. In de film heet hij nog gewoon Arthur Fleck, een clown die ervan droomt om bekend te worden met stand-up comedy. Klein probleem: hij is niet erg grappig. Hij woont nog bij zijn moeder in een klein flatje en lijdt aan een geestelijke aandoening waardoor hij op willekeurige momenten ongecontroleerd in lachen uitbarst. De film volgt Fleck in zijn miserabele bestaan en we zien hoe hij van geesteszieke einzelgänger verandert in een gestoorde psychopaat.

De film is geen typische superheldenfilm. Het is eigenlijk helemaal geen superheldenfilm. Het is een ongelooflijk diepgaande karakterstudie van één van de meest intrigerende comicbook personages ooit. Hierdoor komen ook de mensen die normaal niets met superhelden hebben ook aan hun trekken.

Met de openingsscène wordt de toon gezet voor een twee uur lang durende gitzwarte film. Verwacht geen film waar je vrolijk van wordt. De ontwikkeling van Arhur Fleck tot de Joker wordt prachtig afgebeeld met altijd een geweldige muziekkeuze. De filmmuziek van Hildur Guðnadóttir en dan zeker de soundtrack zorgt voor een dreigende sfeer die naarmate de film vordert, alleen maar erger wordt. Ook bij het prachtige beeldmateriaal kan je je ogen uitkijken. Gotham City wordt voorgesteld als een deprimerende metropool. Het is een stad waar armoede onrust heerst. En dat is dan weer een gitzwarte blik op onze hedendaagse maatschappij. Hiermee brengt ‘Joker’ dus ook een zeer actueel thema aan.

De dreigende sfeer zorgt op het einde voor een climax die mij sprakeloos achterliet na de film. ‘Joker’ is dus een absoluut meesterwerk dat ik iedereen zou aanraden.
De film kreeg maar liefst 11 Oscarnominaties waarvan het er twee verzilverde, die voor beste filmmuziek en die voor beste acteur. Zo is na de Oscar voor Heath Ledger met een Oscar voor Joaquin Phoenix de cirkel rond.

Reacties

Populaire posts van deze blog