Mediaknipsel 3: Erwin Mortier enige Vlaming op shortlist Libris Literatuur Prijs

Als je weet dat Hugo Claus, Harry Mulisch en Tommy Wieringa de prijs al eens gewonnen hebben, dan zal je als schrijver maar wat blij zijn met deze prijs. De Libris Literatuur Prijs is één van de belangrijkste literatuurprijzen voor de Nederlandse literatuur. De Belg Erwin Mortier maakt dus nog kans op deze fantastische prijs met zijn boek ‘De onbevlekte’.

Nadat 18 boeken waren verkozen op de longlist schieten er nu nog maar 6 boeken over op de shortlist. Daarvan zijn 5 boeken van Nederlandse auteurs en maar 1 boek van een Vlaamse auteur. De kans is dus klein dat Erwin Mortier met de prijs naar huis stapt, al zeker als je weet dat de jury uit 5 Nederlanders bestaat en maar één Belg. Het zou vrij logisch zijn dat de Nederlandse jury ook voor een Nederlands boek kiest. Natuurlijk hoop ik van niet, maar dit is wel vaak de realiteit.

Verder had ik nog niet van Erwin Mortier gehoord. Naast schrijver van boeken is hij trouwens ook columnist en dichter. Misschien is het toch eens tijd dat ik naar zijn oeuvre ga kijken, nadat hij met zijn laatste boek genomineerd is voor deze prijs. Het verhaal van ‘De onbevlekte’ is niet echt een verhaal dat ik direct zou lezen als ik even kijk naar de samenvatting. In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging om uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn grootoom, die als Vlaamse nationalist aan de oorlog begon en als SS-soldaat aan het oostfront stierf.

Oh ja, Erwin Mortier krijgt net als de andere 5 genomineerden 2.500 euro voor genomineerd te zijn op de shortlist van deze prijs. Hij zal dus zeker niet te klagen hebben als hij de prijs niet direct wint.

 

Bronnen:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/01/erwin-mortier-enige-vlaming-op-shortlist-libris/#:~:text=Er%20staat%20maar%20%C3%A9%C3%A9n%20Vlaming,Dat%20heeft%20de%20jury%20bekendgemaakt.

Reacties

Populaire posts van deze blog