Mediaknipsel 2: Jeugdboekenmaand in basisschool Klim-Op in Sint-Truiden

Wij, als toekomstige leerkrachten Nederlands, krijgen de opdracht om telkens een aantal boeken te lezen voor ons cultuurportfolio. De meeste zullen dit niet zo’n heel groot probleem vinden omdat ze voor het vak Nederlands gekozen hebben. Maar, hoe stimuleer je nu leerlingen die lezen saai vinden? Hoe stimuleer je leerlingen die helemaal niks met lezen hebben? In basisschool Klim-Op in Sint-Truiden hebben ze hier iets op gevonden.

De hele maand maart is het jeugdboekenmaand. Om de leerlingen te stimuleren om te lezen, is er een wedstrijd waarbij de leerlingen zoveel mogelijk boeken moeten lezen. De klas die wint, krijgt een boekenbon. Daarnaast heeft de school ook een leeshut gebouwd waar de leerlingen rustig kunnen lezen.

De leeshut vind ik zeker een mooi initiatief. Hier kunnen de leerlingen samen komen om gezellig te lezen in alle rust en stilte. Dit moeten ze dan niet doen op een ongelooflijk drukke speelplaats.

Het tweede initiatief vind ik mooi, maar ook weer dubbel. Ik vind het fout als je een wedstrijd moet organiseren met een prijs zodat de leerlingen wat boeken lezen. Dit moet toch van de leerlingen zelf komen. Die intrinsieke motivatie om te lezen, lijken veel leerlingen kwijt te zijn. In de basisschool zal dit nog beperkt zijn, maar in het secundair onderwijs zijn er niet veel leerlingen die nog veel boeken lezen.

Deze initiatieven zouden in een secundair onderwijs niet zo makkelijk lukken. Veel leerlingen zouden dit belachelijk vinden en al zeker voor een boekenprijs. Een manier om leerlingen toch aan het lezen te krijgen, zou kunnen door ‘leesfeestjes’ te organiseren. Hierbij krijgen de leerlingen een lesuur de tijd om in alle rust een boek te lezen. Ze mogen hierbij ook zelf kiezen welk boek ze lezen. Om het nog aangenamer te maken, kan de leerkracht de leerlingen ook chocomelk (of een ander drankje) en koekjes aanbieden. Dit idee haalde ik van deze site: https://www.klasse.be/113745/pubers-graag-boeken-lezen-feestje/.


Bronnen:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/10/jeugdboekenmaand-bij-klim-op-in-sint-truiden-we-hebben-zelf-een/

Reacties

Populaire posts van deze blog