Nederlands 3.1 – mediaknipsel 2 – Nederlands oefenen kan binnenkort in de bib

De bibliotheek van Zellik (Asse) start op 5 oktober met Conversatie 1731, een nieuw inburgeringsproject, dat uitgewerkt wordt met verschillende partners waaronder het Agentschap Integratie en Inburgering, Ferm, Avansa, de bibliotheek van Zellik en het Centrum Algemeen Welzijnswerk.

Bedoeling is om via activiteiten, workshop, uitstappen en gesprekken Nederlands te oefenen en gelijkgestemden met elkaar in contact te brengen. De lancering vindt plaats op dinsdag 5 oktober, van 9 tot 11 uur, in de bib van Zellik, Brusselsesteenweg 543, 1731 Asse.

Iedereen is van harte welkom bij een kopje koffie en meer uitleg.


Mijn reflectie

Dit is zeker een aangenaam en leerrijk project voor anderstaligen die in België komen wonen. Om jezelf te integreren in de Belgische maatschappij lijkt het mij een verstandige keuze om het Nederlands zo goed mogelijk te beheersen.

Een inburgeringstraject is een project vanuit de Vlaamse overheid. Met dit traject gaat hij een engagement aan rond de lessen Nederlands en de  cursus Maatschappelijke Oriëntatie. Wanneer hij voor deze twee onderdelen slaagt, ontvangt hij een attest van inburgering. Inburgeren gebeurt niet alleen. Van bij het begin krijg je individuele begeleiding via onder andere een vaste trajectbegeleider. Hieronder zie je een schema van hoe zo’n inburgeringstraject eruitziet.

 


Ik vind het een geweldig project van de Vlaamse overheid. Ik kan mij voorstellen dat je als nieuwkomer in een land het moeilijk vindt om je te integreren. Dit project kan daar al een goede hulp bij zijn.

Bij de lessen Nederlands is het de bedoeling dat de inburgeraars het niveau A2 halen.

Als je het niveau A2 haalt voor een taal, kan je bijvoorbeeld:

  • korte zinnen schrijven met makkelijke woorden;
  • korte gesprekjes voeren met basisinformatie over jezelf, werk, omgeving, opleiding;
  • een langzaam babbeltje over een vertrouwd onderwerp begrijpen.

Hiermee zijn de inburgeraars toch weer heel wat vooruit geholpen en kunnen ze ook al voorzichtig met hun buren communiceren. Ik denk dat iedere Vlaming het ook op prijs zou stellen als immigranten zo snel mogelijk Nederlands leren.

Tijden het inburgeringstraject leer je niet alleen Nederlands, maar leer je je ook maatschappelijk te oriënteren. Bij de cursus maatschappelijke oriëntatie leren de inburgeraars over het leven en werken in België. De docent geeft hierbij les in de moedertaal van de inburgeraar. Het is goed dat deze lessen nog in de moedertaal worden gegeven aangezien dit toch belangrijke informatie is. Het zou spijtig zijn als deze informatie verloren gaat omdat ze de taal nog niet goed kennen.

Over het algemeen kan ik dus stellen dat het een fantastisch project is en dat ik hoop dat verschillende andere gemeentes het voorbeeld van Zellik volgen.

Bronnen:

Vlaamse Overheid. (z.d.). Inburgeringstraject. Geraadpleegd op 11 november 2021, van https://www.integratie-inburgering.be/nl/inburgeringstraject

Gyselinck, E. (2021, 29 september). Nederlands oefenen kan binnenkort in de bib. Geraadpleegd op 11 november 2021, van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210928_93265106?&articlehash=V0UiEfPyGYsMdmOY%2B27L1bkgUOgzeplQRbVjWdLLi7fNeclvmk3QrlMaRCD0w6jSGztaWXC7XP4mqOb7Gm5hFPeRcv7ZIssXesDeFA7Cca%2Fq%2BXnzD1%2FJvDFbr6ENuFVLqy18ZsYgcdod95mFDGJ%2Fn0a0mYfhrr8xUx5gTCMnuUbKMGn006BOLjUVcBpSCPnR08PfAiVvCSUogR23iy8tjcxE%2FRlwQDUAKWoZGZPbvu0ASObMp5NWlv45eJQowya4t9nhyY1ipF0JiYWokQCKCuMPP%2Bc4%2BRRHoGng9Hh%2FgXHd7NvOJG8lYV%2FMpV9K%2FBOnAlk9EQ8KjxmHwSswKYlkmw%3D%3D

 

Reacties

Populaire posts van deze blog